Gidsen

Hebben oudere mensen seks?

Praten over seks wordt steeds gewoner. Je bezighouden met je lichaam, je geslacht en je lust is niet meer beperkt tot woorden in een dagboek of vertrouwelijke gesprekken met je partner.

Het is gemeengoed geworden om op de radio en in podcasts over seks te horen of erover te lezen in tijdschriften en op sociale media. Het is echter uiterst zeldzaam dat oudere mensen in beeld zijn. Seks is voor de jongeren. De behendigen.

Is dat echt zo?

Uit onze statistieken blijkt dat de verkoop voor klanten ouder dan 65 jaar in 2021 met maar liefst 58% is gestegen. Een aanzienlijke stijging en een bewijs dat de zin in seks aanhoudt, ook al komt het pensioen eraan, en dat het steeds acceptabeler wordt om door te gaan met je seksleven.

In Project Sexus, ’s werelds grootste bevolkingsonderzoek naar seksualiteit uit 2019, antwoordde de helft van de ouderen in het onderzoek dat ze een goed of extreem goed seksleven hebben als ze terugkijken op het afgelopen jaar.

Uit het onderzoek blijkt ook dat 15 procent van de 65- tot 75-jarigen het afgelopen jaar een seksuele activiteit heeft geprobeerd waarbij seksspeeltjes betrokken waren.

Dus misschien zijn de jongeren en de ouderen bijna even geïnteresseerd in seks?

‘Ik ben het zat dat jonge mensen bijna een patent op seks hebben, alsof zij degenen zijn die het concept hebben uitgevonden. Ik ben ouder dan 70 en pervers – en dat wil ik ook mogen zijn’

Irma, 73 jaar*

Naarmate we ouder worden, verandert ons lichaam onmiskenbaar op manieren die we niet onder controle hebben. Veranderingen die zowel het vermogen en de kracht om seks te hebben als ons verlangen ernaar negatief kunnen beïnvloeden, zodat we geen ruimte laten voor seks.

Maar dat zouden we wel moeten doen.

Een tafel vol seksspeeltjes, kruiswoordraadsels en breimaterialen

Waarom is seks zo belangrijk?

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO definieert seksualiteit als een basisbehoefte. Het is een essentieel onderdeel van het mens-zijn en een gezonde seksualiteit heeft een directe impact op ons welzijn, zowel in termen van fysieke als mentale gezondheid.

Seksualiteit gaat niet alleen over seksueel zijn met onszelf of andere mensen, maar ook over sensualiteit en ons gevoelsleven. Onze identiteit.

Als je kinderen het nest hebben verlaten en je werkkleding voor de laatste keer in de wasmachine is geweest, heb je ineens tijd om elkaar of jezelf weer te vinden – ook seksueel.

Je stopt niet met seks omdat je oud wordt; je wordt oud omdat je stopt met seks.

En dat is de perfecte overgang naar de volgende vraag.

Een oudere man en vrouw staan op het punt om te zoenen

Verandert je seksleven naarmate je ouder wordt?

Ja en nee.

Voor sommigen is de geslachtsdrift gedurende het hele leven erg vloeiend. Het verandert mee met je ontwikkeling en je omstandigheden.

De dingen die je als 25-jarige wilde doen, zijn misschien niet meer relevant of interessant nadat je ouder bent geworden. Of misschien heb je seks op precies dezelfde manier als toen je jonger was.

Verlangens, behoeften en voorkeuren lopen sterk uiteen, ongeacht de leeftijd. We ervaren dat het seksleven kan floreren met de leeftijd en dat verlangen kan afnemen naarmate het lichaam ouder wordt – beide zijn even natuurlijk.

‘Seks is alleen maar beter geworden met de leeftijd. Ik ben me bewuster geworden van mezelf en mijn lichaam, minder verlegen om te vertellen wat ik wel en niet leuk vind.’

Hanne, 65 jaar*

Afhankelijk van leeftijd en fysieke vermogens kunnen er uitdagingen ontstaan in je seksleven, waarbij de definitie van seks breder wordt. Seks hebben is niet alleen geslachtsgemeenschap of penetratie, omdat er fysiologische redenen kunnen zijn waarom dat moeilijk of zelfs onmogelijk is om te voltooien.

Daarom kan voorspel een enorme comeback maken en compleet nieuwe manieren bieden om van elkaar te genieten. Het doel van seks is niet per se om een orgasme te krijgen, maar om intiem te zijn en te focussen op intimiteit en plezier.

‘Erik mist de seks niet. Hij heeft vele goede jaren en ervaringen gehad met een actief seksleven. Hij mist aanraking en intimiteit, en het leven delen met een goede vrouw.’

Erik Thor, 71 jaar*

Er zijn veel geweldige erotische producten voor het voorspel die het extra leuk kunnen maken om je partner te verkennen.

Glijmiddel, kietelende veren, blinddoeken en heel veel snoep in gouden wikkels

Wanneer je seksleven wordt uitgedaagd

Naarmate je ouder wordt, kunnen er fysieke uitdagingen ontstaan die ervoor zorgen dat je seksleven zich niet meer als voorheen ontvouwt. Dit geldt voor zowel vrouwen als mannen. De productie van geslachtshormonen neemt af en er zijn veranderingen in de gevoeligheid. Er is vaak meer stimulatie en aanraking nodig dan in de goede oude tijd, voordat je opgewonden raakt.

Wat in jouw specifieke geval ook relevant is, het is altijd een goed idee om er met je arts over te praten. Als je eenmaal hebt vastgesteld wat de redenen voor je uitdagingen zijn, ben je veel beter toegerust om er iets aan te doen.

Mannen

Voor oudere mannen is dit vaak een erectiestoornis, d.w.z. problemen met het krijgen en behouden van een erectie. Het risico op erectiestoornissen neemt toe met de leeftijd, en de overgrote meerderheid zal het op een bepaald moment ervaren, hetzij als een tijdelijk of als een permanent probleem.

Bij Sinful vind je verschillende producten die je problemen met erectiestoornissen kunnen verlichten.

Een penispomp, penisringen, voorbinddildo, bril, pijp en kleine dropjes

Cockringen

Een penisring is een eenvoudig maar effectief hulpmiddel dat ervoor zorgt dat je erectie langer aanhoudt. Wanneer de penis rechtop staat, vullen de erectiele weefsels zich met bloed zodat deze hard wordt. Wanneer het bloed terugstroomt in het lichaam, neemt de erectie af, maar met een cockring kun je ervoor zorgen dat de terugkeer wordt uitgesteld. Het bloed loopt recht onder de huid door en wanneer de cockring strakker wordt, wordt het bloed geblokkeerd. Voila – de penis blijft hard.

Een cockring moet goed passen, maar mag niet te strak zitten. Het mag je ook geen ongemak of verkleuring geven. En het is ook een goed idee om het maar 20 minuten per keer te gebruiken. Kies voor een elastische ring of eventueel een setje zodat je meerdere maten hebt om uit te kiezen.

Wanneer de penis ontspannen is of rechtop staat, rol je de ring langs de schacht naar beneden zodat deze rond de aanzet zit. Je kunt een glijmiddel op waterbasis gebruiken zodat de ring makkelijker om te doen is.

Zwarte cockring op een dildo

Penispomp

Je kunt een penispomp gebruiken als je moeite heeft met het krijgen van een erectie. Je plaatst deze op de penis en dit helpt het bloed in de schacht te krijgen. Er zijn verschillende soorten pompen, dus het is helemaal aan jou of je de voorkeur geeft aan een handpomp, een automatische pomp of een pomp die speciaal is ontworpen voor gebruik onder de douche.

Het kan een goed idee zijn om een penispomp samen met een cockring te gebruiken, zodat het bloed in de penis blijft als het er eenmaal in is gepompt. Vergeet niet om de cockring om te doen voordat je gaat pompen. Je kunt de ring ook op de basis van de pomp plaatsen, zodat deze klaar is om over de schacht naar beneden te schuiven zodra je een erectie hebt gekregen.

Transparante penispomp

Holle voorbinddildo’s

Als je weinig of geen ervaring hebt met seksspeeltjes of sekshulpmiddelen, dan kan een holle strap-on er intimiderend uitzien. En je zou het woord strap-on zelfs met iets anders kunnen associëren. Maar lees nog even verder, want een holle strap-on kan een geweldig hulpmiddel zijn om intiem te zijn met je partner.

Dit type product is bedoeld voor mensen die om de een of andere reden geen erectie kunnen krijgen of die niet lang genoeg behouden om geslachtsgemeenschap te voltooien. Een holle strap-on heeft – zoals de naam al doet vermoeden – ruimte om de penis in te brengen, zodat de dildo zelf als een omhulsel fungeert.

De dildo wordt op zijn plaats gehouden door een zogenaamd harnas, zodat je handen vrij zijn. Op die manier kunnen jij en je partner penetrerende seks hebben, dus je hoeft dat deel van je seksleven niet per se op te geven.

Voorbinddildo's

Vrouwen

Bij oudere vrouwen zien we vooral vaginale droogheid een rol spelen tijdens en na de menopauze. Praat gerust met je arts over hoe jij jezelf en je slijmvliezen het beste kunt helpen voordat je een heel eenvoudige en effectieve “behandeling”, d.w.z. glijmiddel, probeert.

Glijmiddel

Glijmiddel kan worden gebruikt voor zowel masturbatie als seks, en het is verkrijgbaar in verschillende variaties met verschillende voordelen. Het glijmiddel fungeert als vervanging voor of aanvulling op het natuurlijke glijmiddel dat de vagina produceert.

Je kunt het glijmiddel op je schaamlippen en vaginale opening aanbrengen, maar probeer het ook op de penis of het speeltje aan te brengen voordat je het inbrengt voor een extra gladde en zachte ervaring.

Een glijmiddel op waterbasis wordt door de huid opgenomen, dus het kan nodig zijn om onderweg meer toe te voegen. Het kan worden gebruikt met alle soorten seksspeeltjes in allerlei materialen. Het kan ook worden gebruikt met je partner en als je een condoom gebruikt.

Glijmiddel op siliconenbasis wordt niet door de huid opgenomen, maar blijft in plaats daarvan zitten als een zacht laagje. Het zorgt voor een langdurige gladheid. Het kan worden gebruikt met seksspeeltjes van harde materialen zoals metaal en glas, met condooms en met je partner.

Glijmiddelen en een tijdschrift met kruiswoordraadsels

De bekkenbodem

We kunnen er niet omheen om ook over de bekkenbodem te praten. Een gezonde en getrainde bekkenbodem kan problemen zoals incontinentie verlichten en tegelijkertijd kun je nog meer uit je seksuele ervaringen halen – en dit geldt voor zowel jongere als oudere vrouwen.

Je bekkenbodem kun je trainen door middel van knijpoefeningen met kegelballen of een bekkenbodemtrainer. Probeer het uit en kijk welk model het beste bij jou, je niveau en je behoeften past. De spieren in de bekkenbodem zijn niet erg groot, dus pas op dat je ze niet overbelast en onthoud dat ontspanning net zo belangrijk is als sporten.

En nu we bij de bekkenbodem zijn, zijn het niet alleen vrouwen die moeten beginnen met trainen. Een gezonde bekkenbodem is ook belangrijk voor jonge mannen, maar vooral voor oudere mannen. Je kunt onvrijwillig urineren kwijtraken en je erectie beter onder controle krijgen als je eraan denkt je bekkenbodem te trainen.

Bekkenbodemtrainer, kegelballen en breimaterialen

Verminderde gevoeligheid bij ouderen

Zoals we eerder kort vermeldden, kunnen beide geslachten ervaren dat de gevoeligheid afneemt met de leeftijd en dat er meer nodig is om een orgasme te bereiken dan voorheen.

Wat kunnen oudere mannen doen aan verminderde gevoeligheid?

Voor oudere mannen ligt het voor de hand om terug te gaan naar producten als penisringen en penispompen. Beide dragen ertoe bij dat de penis iets gevoeliger wordt.

Je kunt ook een stimulerende gel proberen, zoals Viagel Stimulerende Gel. Het is gemakkelijk aan te brengen op de penis, waar het een verwarmend en tintelend effect heeft. Het verhoogt de doorbloeding waardoor alle prikkels extra intens aanvoelen.

Misschien zul je ook een geweldige stimulatie ervaren door je te concentreren op het touwtje onder de peniskop, het frenulum. Het is een zeer gevoelig gebied op de penis, en het stimuleren ervan kan orgasmes geven, zelfs als je geen erectie kunt krijgen.

Een penisvibrator van Hot Octopuss is bijzonder geschikt voor dit soort stimulatie. Ze stimuleren precies het frenulum met stimulerende pulsaties; een vorm van stimulatie die ook oudere mannen met uitdagingen of mannen met bijvoorbeeld een dwarslaesie goede ervaringen heeft gegeven.

Het duomodel van Hot Octopuss heeft ook trillingen waar je vrouwelijke partner van kan genieten als je heel dicht bij elkaar bent.

Seksspeeltjes, pijp en lucifers die bij elkaar liggen

 

Of je nu een bijzondere uitdaging hebt in termen van gevoeligheid en het vermogen om een erectie te behouden of niet, we kunnen niet om de mannelijke G-spot heen, namelijk de prostaat.

De prostaat, ook wel de prostaatklier genoemd, zit 3-7 cm boven het rectum aan de kant naar de penis toe. De plek is ongeveer even groot als een kastanje en heeft een oppervlak dat aanvoelt als een zachte walnoot.

Sommige mannen ervaren dat de prostaat groter wordt naarmate ze ouder worden. Het kan problemen opleveren met incontinentie of potentie en moet altijd met je eigen arts worden besproken.

Prostaatmassage is een prima aanvulling of alternatief voor penisstimulatie. En zelfs een geheel nieuwe manier om een orgasme te krijgen. Je kunt een of twee vingers gebruiken om het gebied te masseren of een prostaatstimulator ontworpen voor gerichte stimulatie.

Zwarte doos, seksspeeltjes, glijmiddel en een bril die bij elkaar liggen

Wat kunnen oudere vrouwen doen aan verminderde gevoeligheid?

Als je een oudere vrouw bent en je ervaart een verminderde gevoeligheid, dan zijn er gelukkig ook veel dingen die je kunt proberen om het probleem te verhelpen.

Een klein en onschuldig iets als een stimulerende gel voor de clitoris kan je seksleven op een nieuwe manier doen ontwaken. De gel is klaar om op de clitoris te worden aangebracht, waar het de bloedstroom versterkt. Het maakt aanraking en prikkels nog intenser, en je zult het misschien gemakkelijker vinden om een climax te bereiken. De gel heeft een verwarmend en bijna tintelend effect.

Een magic wand en een stimulerende gel voor de clitoris die op tafel liggen

Naarmate je ouder wordt, is gevoeligheid niet meer wat het geweest is. Soms heeft het een beetje hulp nodig – en een  magic wand is hier geweldig voor. Een magic wand is een super krachtige vibrator die je misschien beter kent als massagestaf. Hij heeft een lange schacht waar je de vibraties in kunt stellen en een ronde trilkop. Ze zijn zowel met batterij, als oplaadbare versie en met snoer verkrijgbaar.

Als je nog nooit een magic wand hebt gebruikt, raden we aan om met de laagste vibratiestand te beginnen en deze eventueel aan de buitenkant van je kleding of bovenop het dekbed te gebruiken. Ook als je meer prikkels nodig hebt, is het verstandig om je niet meteen op het hoogste niveau te storten. Je kunt de vibrator op de clitoris en andere uitwendige, erogene zones gebruiken, maar het is ook ideaal voor een heerlijke massage, bijvoorbeeld als voorspel.

Je kunt ook profiteren van het experimenteren met zeer gerichte stimulatie van de clitoris. Het erogene juweeltje heeft 8.000 gevoelige zenuwuiteinden, dus er is voldoende gelegenheid om ze te wekken als je er doelbewust voor gaat.

Een paarse clitorisvibrator en een rode clitorisstimulator

Daarvoor kun je proberen je vingers, de waterstraal van de douche, de vingers of tong van je partner te gebruiken, maar ook nieuwe technieken uitproberen. Misschien moet je wat harder drukken, je hand wat sneller bewegen, in cirkels of van links naar rechts. Wanneer je iets anders doet dan normaal, laat je het lichaam extra opletten.

We willen je echter niet twee soorten producten onthouden die experts zijn in gerichte stimulatie en waarvan bekend is dat ze snelle en intense orgasmes geven aan vrouwen over de hele wereld. Het klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar het is toch echt waar.

Zumio ziet er niet uit als een traditionele vibrator, maar laat je niet misleiden. Het kleine puntje raakt de clitoris en stimuleert deze met super krachtige vibraties.

Hand met een Zumio X Spirotip clitorisvibrator

Womanizer Premium 2 heeft ook een onconventioneel uiterlijk, ook al is het ontwerp bekend bij veel vrouwen (jong en oud) die hun onomkeerbare liefde hebben gegeven aan de populaire clitorisstimulatoren. Een Womanizer stimuleert je clitoris met drukgolven in plaats van directe aanraking. Het voelt bijna als snel zuigen en een zacht vacuüm, en voor veel vrouwen is het gelijk aan het ene orgasme na het andere. Het is zeker het proberen waard als je merkt dat handen of klassieke vibraties je niet meer aanspreken (of als je jezelf gewoon het ultieme genot wilt geven).

Hand holding a Womanizer Premium Clitorisstimulator

 

‘We zijn met pensioen en hebben meer tijd voor elkaar. Het is rustiger en emotioneler als je ouder bent. Door onze nabijheid en tederheid gedurende de dag kunnen de emoties zich ontwikkelen tot lichamelijke uitdrukkingen. Een vrouw van 75 doet er langer over om zich klaar te maken dan een vrouw van 30, maar dat maakt het genieten niet minder, integendeel.’

Aage, 80 jaar*

Aspirine of orgasmes?

Goede seks en orgasmes zijn geen wonderrecept voor een leven zonder overlast of pijn. Maar we weten dat er tijdens orgasmen veel plezierhormonen vrijkomen, die een pijnstillend effect kunnen hebben.

In 2014 lanceerde Sinful een experiment waarin we onderzochten of regelmatig gebruik van een vibrator pijn kon verlichten. Maar liefst 77,5% van de proefpersonen ervoer een verbetering van hun pijnniveau.

Misschien werkt het voor jou ook goed om een heerlijk orgasme te krijgen in plaats van een paar pijnstillers. In elk geval is een goed orgasme nooit verspild en blijft de aspirine er wel.

Een magic wand en andere seksspeeltjes die op tafel liggen

Wie kunnen helpen?

Zoals je kunt zien, zijn er veel dingen die je kunt doen om een geweldig seksleven in stand te houden of te herstellen, zowel alleen als met je partner, zelfs als je ouder bent geworden.

Toch zijn er situaties waarin seksleven en intimiteit op de proef worden gesteld. Dit kan een ernstige ziekte of aanzienlijk functieverlies zijn. Het kan medicatie zijn of mentale uitdagingen zoals depressie. Het kan het verlies van een echtgenoot of partner zijn. Het kan ook zijn dat je niet de moed hebt om met een arts en zorgverlener te praten, of dat het ongemakkelijk is om alleen seksspeeltjes en hulpmiddelen te moeten kopen.

Maar je hebt wel degelijk recht op hulp. Laten we eens kijken naar een fragment van de WHO-definitie van seksualiteit:

‘Seksualiteit heeft invloed op onze gedachten, gevoelens, handelingen en interacties, en daarmee op onze mentale en fysieke gezondheid. En aangezien gezondheid een fundamenteel mensenrecht is, moet seksuele gezondheid ook een fundamenteel mensenrecht zijn.’

Het klinkt misschien een beetje plechtig en lijkt verwarrend om te ontdekken waar te beginnen, maar het belangrijkste om te weten is dit:

Je hebt recht op hulp bij dit deel van je leven als je het zelf niet aankunt. Ook als je ouder bent geworden.

Aarzel niet om contact op te nemen met je arts of zorgverlener. Ze zijn tot geheimhouding verplicht, dus probeer schaamte, verlegenheid of zorgen te vergeten.

Als je hulp nodig hebt bij het vinden van het juiste seksspeeltje of hulpmiddel, kun je altijd contact opnemen met de behulpzame klantenservice van Sinful. Zij staan klaar om je te adviseren over de aankoop, het gebruik, de reiniging enz. van onze producten en kunnen je helpen bij het beantwoorden van al je vragen.

Ze hebben ook veel ervaring in het helpen van mensen en je bent lang niet de eerste die belt.

Oudere man en vrouw die dicht bij elkaar liggen

Goede seks voor oudere vrouwen en mannen

Het klinkt misschien alsof het recept voor goede seks bestaat uit een keiharde erectie, een vochtige vagina en bij voorkeur een orgasme of twee.

Maar goede seks is ook zoenen. Lieve woorden en verlangen. Liefde en strelingen. En de diepe intimiteit en genegenheid die we kunnen ervaren met een ander mens kan noch mag worden vervangen door seksspeeltjes of hulpmiddelen.

‘Uit veel onderzoeken blijkt dat geslachtsgemeenschap niet zo essentieel is voor ouderen, maar dat alle vormen van intiem lichamelijk contact waardevol zijn en als erotisch worden ervaren. Kusjes en knuffels, dicht bij elkaar liggen en het samenzijn ervaren, elkaars geur herkennen, elkaar strelen, orale seks geven en ontvangen, het hoort er allemaal bij.’

Gynaecoloog Ditte Trolle, Seks na 50

In Project Sexus zien we dat bij ouderen tussen 65 en 74 jaar 25 procent van de mannen en 40 procent van de vrouwen het afgelopen jaar geen seks met iemand heeft gehad. Voor 75-plussers liggen die percentages nog hoger. Maar dat betekent niet dat alle mooie dingen die Ditte Trolle hierboven beschrijft, ontbreken.

Soortgelijke percentages zijn van toepassing wanneer het onderwerp op masturbatie valt. Misschien betekent het dat ejaculatie en orgasmes minder belangrijk worden naarmate je ouder wordt. Misschien is er nog steeds een zweem van schaamte en het gevoel iets te doen dat verboden is als je jezelf bevredigt. Misschien is het een mengelmoes.

Maar met de ontwikkeling die we zien in de samenleving en de toename die we ervaren in de verkoop aan ouderen, wordt het spannend om de statistieken te zien wanneer we de volgende keer de bevolking en hun seksgewoonten peilen.

Verschillende seksspeeltjes liggend op een tafel

 

*Citaten komen uit het boek ‘Elsk hele livet’ (Liefde door het leven) van Maria Fonfara, waarin 24 oudere vrouwen en mannen openlijk praten over liefde en seks.